Tekst og tanke


Historisk sug

Ingen kapitler, omlag fire avsnitt og sidelange setninger, likevel er «Austerlitz» en bok du ikke vil ha lyst til å legge fra deg.

Boka handler om Austerlitz, en opprinnelig tsjekkisk mann, og hans fortrengelse av og deretter søken etter sannheten rundt sin egen identitet og historie. Historien blir fortalt av en uidentifisert jeg-person, som vi ikke får vite stort annet om enn at han reiser mye rundt i Europa. Han møter Austerlitz tilfeldig ved flere anledninger, og det utvikler seg etter hvert noe som fremstår som et vennskap mellom de to, selv om fortelleren alltid omtaler vennen ved etternavn.

Vennskapet gir jeg-personen og leseren innblikk i en sår og svært personlig historie for ett menneske, og en viktig bit av og tankevekkende fortelling om Europas historie: Andre Verdenskrig og Holocaust. «Austerlitz» er et gjennomført portrett av et menneske med en vanskelig historie, og på den måten gir det oss en bedre forståelse, både av krigen, men også av alle skjebnene som ble berørt av den, og som blir det fortsatt i dag.

Boka har som sagt noen eviglange setninger, oppramsinger og tankesprang, men i stedet for at dette gjør boka vanskelig å lese, trekkes leseren videre inn i historien og lokkes til å lese mer. Jeg vet ikke hvordan Sebald gjør det, for det å skrive på denne måten kan være drepen for de fleste fortellinger, men jeg synes det er mesterlig, og anbefaler alle å ta seg tid til å lese boka.

«Austerlitz» kom ut for første gang i 2001, og utfordrer romansjangeren blant annet ved å blande fakta og fiksjon, utelate avsnitt og inkludere fotografier i verket. Dette gjør den til interessant lesning, utover fortellingen den formidler.

Reklamer

Legg igjen en kommentar so far
Legg igjen en kommentarLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s%d bloggere like this: