Tekst og tanke


Vente… vente…

Vente, blinkeGunnhild Øyehaugs første roman «Vente, blinke» starter bra. Hun skriver levende og godt, selv om det lugger litt fra tid til annen. Betraktningene hun lar karakterene gjøre seg er morsomme og tankevekkende, som da to av hovedpersonene tilfeldigvis møtes ved et rekkverk på Nordnes og de begge ser et fly på himmelen:

… ho festar blikket på eit nytt fly som flyg over dei, og som inneheld, tenker ho, dersom det er eit vanleg SASbraathensfly, godt og vel hundre passasjerar ho veit ingenting om, og som i same sekund som ho står her og ser opp på det og smiler fårete, gjer på ting ho ikkje veit kva er, men kan førestelle seg: klør seg i håret, les i flybladet, drikk kaffi, og i alle fall sit …

Romanen er bygget opp av flere mindre historier som alle er gode historier, hvor følelsene og tankene som blir beskrevet er troverdige og veldig hverdagslige. Noe jeg mener er en god ting. For Øyehaug treffer spikeren på hodet i forhold til alle de små, rare tankene vi gjør oss, alle de tingene vi gjør og ikke gjør, og alle de merkelige grunnene våre for å gjøre det.

«Vente, blinke» suger deg inn og skaper forventninger til det som skal komme. Du sitter ytterst på stolen og venter på at det snart skal ta helt av, men så… bare 50 sider igjen? Det kan vel ikke stemme? Med 4–6 historier fortsatt hengende i luften vet du at du ikke kommer til å bli tilfredsstilt. Du vet at det ikke går an å avrunde så mange historier på så få sider. Min kritikk av denne romanen går først og fremst på at historiene Øyehaug har skapt er så gode at de fortjener mer plass. Kanskje kunne ikke hver av dem fylt en hel roman uten at det ble kjedelig, men boken kunne lett ha vært et par hundre sider lenger, uten fare for å miste leseren på veien. For selv om den korte formen er fin, føler i hvert fall jeg at tomrommet som er igjen blir for stort. Jeg vil ha mer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar so far
Legg igjen en kommentarLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s%d bloggere like this: