Tekst og tanke


Å skrive

On WritingFor noen uker siden leste Tekst og Tanke ”On Writing” av Stephen King. Vi leste den i løpet av et døgn. Ikke en vanskelig bedrift. Boka er lettlest, med et enkelt og effektivt språk, og temaet burde interessere de fleste skrivende mennesker. Det er vel ingen grunn til å skjule at grunnen til at vi leste boken var håpet om å fravriste en av verdens mest bestselgende forfattere noen av hans hemmeligheter. Og hemmeligheter det har han, eller i hvert fall sine klare metoder, som han følger, hver gang.

Men metode er subjektivt, og det er derfor det aldri vil holde å lese kun en bok om å skrive hvis du ønsker å lære deg faget. King sverger til å la stoffet bli til mens han skriver. Han begynner med begynnelsen og jobber seg gjennom fra første til siste side for å bli kjent med karakterene og historien. Han forteller at alt blir til underveis og at han har lite tro på plotting som metode, i hvert fall for hans egen del. Akkurat hvordan stoffet blir til er én ting, og her kan alle ha sine egne metoder, og gjøre det som fungerer best for dem selv, men hardt arbeid kommer vi ikke bort fra, og dette er noe av det Tekst og Tanke liker best med Kings bok. Han insisterer på at du ikke kan være forfatter med mindre du er innstilt på å skrive, skrive, skrive, lese, lese, lese. Her er han enig med alle lærere og forfattere vi har sett uttale seg om saken. For å lære hva som funker instinktiv må du lese. Mye. For å få ditt eget språk og skrive det som funker må du skrive. Mye. Han ber deg som vil skrive om å sette krav til deg selv. Skriv hver dag, gjerne til et fast tidspunkt, en bestemt mengde ord. Æsj, sier du. Jeg har ikke tid. Neivel, skriver han. Da har du ikke det som trengs.

”On Writing”, er en fin bok, som forteller om én kunstners liv og kamp for å kunne leve av det han elsker å gjøre. Hadde det vært en skjønnlitterær bok ville vi ha kritisert ham for å male et stereotypt bilde av kunstneren som en sart sjel, avhengig av natur (ta en titt på Elizabeth Gilberts presentasjon om det kreative geniet på TED). Vi ville ha sagt noe om at det er en askepottaktig historie, som blir lite troverdig. Men siden Kings fortelling tar utgangspunkt i hans eget liv, kan vi la alt det ligge, og heller si at hans historie kan være en inspirasjonskilde og et vitnesbyrd om at alkohol og dop ikke er nødvendige ingredienser for å skape god kunst, men at hardt arbeid og metode derimot er det.

Reklamer

1 kommentar so far
Legg igjen en kommentar

[…] vi skrev i vår omtale av “On Writing” – det holder ikke å lese kun én bok om du vil lære å skrive. Men du kan hente noe fra mange. […]

Tilbakeping av Karakter – hva er nå det? « Tekst og tanke
Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s%d bloggere like this: